Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

tolong jikalau anda sayang anak kecil jangan beli belon yang bergambar kartun kerna mudah meletop-IBU MANGSA

Alhamdulillah..lepas kena tahan di zon merah anakku rifqi boleh naik wad unit kebakaran..korang perasan x kalau kite jalan2 kat area kl sogo,jalan tar,banyak orang jual belon kartun2 oksigen yang mahal tu


..harga dia dari 5-15ringgit..effa nak pesan jangan la beli untuk2 anak ye..bahaya..belon tu ade oksigen yang mudah terbakar..bayangkan kalau anak dok pegang main ade orang hisap rokok kat tepi ke..

memang akan meletup dan boleh menyebabkan terbakar..untuk kisah anak effa rifqi ni semalam pegi makan kat luar..dia nak beli belon tu..belikan untuk dia..then dia main kat rumah mak effa,terjumpe pulak lighter yang xde gas.tapi dia main2 petik2 lighter tu..jadi kluar la percikan api..

x semena2 belon oksigen tu meletup sambar tangan dan muka..disebabkan dia dah mengigil sakit effa decide bawak hospital ingat nak mintak doc cuci kan luka or bagi ubat tahan sakit ke..tapi ape yang bahaya nye kes ni..ini bukan kebakaran biasa..

jika membabitkan gas.haba dari kesan letupan tu boleh menyebabkan kandungan oksigen belon yang bahaya tu masuk ke tekak dan paru2..bila masuk ke dalam akan menyebabkan organ membengkak dan x boleh bernafas..Allahu..masa dengar doc cakap camni effa dah blur..suara rifqi pulak makin hilang..

dia ngadu penat pulak..terus la kena tolak zon merah..lepas dipantau segera doc decide admit 24jam nak tengok pernafasan dia..so far makan minum ok..tangan memang melecur nampak isi..bulu mata dan kening habis kena sambar..rambut xyah cakap la..cuma x teruk..paling teruk area tangan dia..pls alert ibu2 kat luar sana..


jumpe orang jual belon oksigen yang boleh melayang2 tu ade macam2 bentuk kartun tolong la jangan beli..rupe nye belon ni dah ade kes..effa x tahu..kalau tahu memang x beli..ade budak penah kena melecur 1 badan umur 10tahun camtu..masuk icu sebab haba gas selepas terbakar masuk paru2 dan membengkak..bahaya kan????


tolong jangan beli lagi..biarlah anak menangis camne pun..jangan beli lagi belon tu..effa serik!!

p/s jenis gas yang diisi dalam belon berkenaan saya x dapat nak pastikan helium or hidrogen..ape yang saya dengar dari perbualan doc kalau gas jenis helium x meletup..mungkin jenis gas lain..maksud kandungan oksigen yang saya katakan adalah bahasa biasa yang kite selalu cakap..ade "belon oksigen boleh terbang"..hehe..saya bukan pakar pakar gas.


.guna bahasa rojak yang mudah difahami je..sedikit pembetulan yang agak tergantung tadi..kejadian berlaku bukan depan mata saya..berlaku dirumah mak saya semasa ketiadaan saya..anak jumpe lighter yang DAH HBIS DIGUNAKAN (XDE GAS)..cuma dia main petik2 kosong je..kan ade yang bende bergesel keluar api percik tu kan..




Info Paling Meletop:

Faraj Gadis Melayu Terkoyak Dikendurikan Lelaki Afrika

Video Pelajar Perempuan Sekolah Rendah Dikendurikan Beramai-ramai

Video Besar punya Saiz Negro Bila Masuk Dalam .......

Video Bini Orang Kena Kendurikan Beramai-Ramai

50 Gambar Bogel Guru Wanita Sekolah Menengah Tersebar


Labels: kisah

TERIMA KASIH SUDI BACA tolong jikalau anda sayang anak kecil jangan beli belon yang bergambar kartun kerna mudah meletop-IBU MANGSA. TOLONG SHARE...!

https://telegram.me/joinchat/C6A73gqgSPgew3r9ovpDxg Chat Conversation End



Back To Top