Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Tolong Sebarkan!! Inilah Sebabnya Mengapa Rasullulah Menyuruh Kita Membunuh Cicak Dalam Rumah

Cicak adalah salahsatu binatang yang tidak asing lagi bagi kita. Bahkan Binatang kecil ini sering kita jumpai melekat di dinding rumah kita. Keberadaannya dirumah kita memang tidak terlalu mengganggu, namun kita harus tetap waspada, kerana menurut maklumat yang saya baca ternyata cicak termasuk binatang yang berbahaya dan boleh membahayakan kita juga.


Dalam dunia ruqyah, setiap Roqy memahami bahawa cicak itu adalah salah satu makhluk pembawa sihir dan harus dibunuh. Didalam sahih Muslim disebutkan: Barangsiapa yang membunuh cicak pada satu kali pukulan maka baginya seratus kebaikan.


Dan jika pada pukulan kedua maka baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang pertama), dan jika pada pukulan ketiga maka baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang kedua).


Dalam hadis lain:


Ibnu Majah meriwayatkan didalam "Sunan" nya dari Saibah Maulah al Fakih bin al Mughiroh bahawa dirinya menemui Aisyah dan melihat di rumahnya terdapat sebuah tombak yang tergeletak. Dia pun bertanya kepada Aisyah, "Wahai Ibu kaum mukminin apa yang engkau lakukan dengan tombak ini?"

Aisyah menjawab, "Kami baru saja membunuh cicak-cicak. Sesungguhnya Nabi saw pernah memberitahu kami bahawa tatkala Ibrahim as dilemparkan ke dalam api tak satu pun binatang di bumi pada masa itu kecuali dia akan memadamkannya kecuali cicak yang adalah untuk menyemarakkan apinya. Maka Rasulullah saw memerintahkan untuk membunuhnya. "Kitab" az Zawaid "menyebutkan bahawa hadis Aisyah ini sahih.


Pada saat melakukan ruqyah rumah, biasanya ketika dibacakan surat Al Baqarah dengan anehnya ada cicak tiba-tiba berjatuhan dan mati atau terkadang menemukan cicak mati dengan tubuh hangus. Anda boleh percaya atau tidak, yang jelas kita harus tetap waspada. Karena cicak sering dijadikan media pembawa sihir. Banyak dari golongan jin yang malih rupa menjadi cicak (hewan melata) untuk meletakkan racun sihir dirumah


Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam telah menghabarkan kepada kami bahwasannya jin itu terdiri dari tiga kelompok. Pertama, jin yang selalu beterbangan (melayang) di udara, kedua, jin dalam wujud hewan melata dan ketiga, jin yang mempunyai tempat tinggal dan suka bepergian” (HR. Thabrani, Hakim, Baihaki dengan sanad yang shahih).


Sahabat.. selain cicak sering dijadikan media sihir, perlu diketahui pula ternyata cicak itu mengandung bakteri berbahaya yaitu Bakteri Escherichia Coli atau E Coli. Escherichia Coli telah dikenal sebagai mikroba yang bisa menyebabkan sakit perut dan dapat membahayakan kesehatan tubuh. Kotoran cicak juga ternyata bisa menembus plastik, sebuah penelitian pernah menunjukkan bahwa Kotoran Cicak merusak layar handphone.

https://www.facebook.com/208694619607984/photos/a.208731059604340.1073741828.208694619607984/212190655925047/?type=3&theaterLabels: agama

TERIMA KASIH SUDI BACA Tolong Sebarkan!! Inilah Sebabnya Mengapa Rasullulah Menyuruh Kita Membunuh Cicak Dalam Rumah. TOLONG SHARE...!

https://telegram.me/joinchat/C6A73gqgSPgew3r9ovpDxg Chat Conversation EndBack To Top