Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Kisah Malaikat Izrail Menangis Ketika Mencabut Nyawa Seorang Wanita

Malaikat Maut pernah menangis ketika mencabut nyawa seorang wanita. Kisahnya yang mengharukan tercatat dalam Tadzkirah oleh Imam Qurthubi.

"Aku pernah menangis ketika mencabut nyawa seorang wanita," kata Malaikat Maut. "Pada masa itu ia baru sahaja melahirkan di padang pasir. Saya menangis saat mencabut nyawanya lantaran mendengar bayi itu menangis serta tak ada seseorang ada pula disana. "


 Tak ada sepengetahuan Malaikat Maut, kerana ia hanya ditugaskan untuk mencabut nyawa, Allah Subhanahu wa Ta'ala lantas menyelamatkan bayi itu dengan langkahnya hingga lantas ia membesar serta jadi seorang ulama yang dicintai.

Dalam riwayat yang lain diceritakan riwayat yang berbeza. Malaikat Maut ditugaskan mencabut nyawa seorang wanita yang tengelam di sungai. Yang membuatnya menangis, wanita itu mempunyai dua anak yang masih tetap kecil. Ke-2 anak itu tak ditakdirkan meninggal dunia dunia sehingga mereka selamat hingga ke tepian, bahkan Malaikat Maut turut membantunya ke tepi tebing.

 
Saksikan dua anak yang masihlah kecil itu, Malaikat Maut menangis kerana ia mesti mencabut nyawa ibunya. Mereka bakal jadi anak-anak sebatang kara.


Th. untuk th. berlalu, dua kanak-kanak itu selanjutnya membesar dewasa. Serta dengan izin Allah, ke-2 kanak-kanak itu kedua-duanya sama jadi raja di dua daerah yang berbeza.

Kita tidak pernah tahu bila Malaikat Maut bakal tiba mencabut nyawa. Satu yang pasti, akan tidak ada yang dapat memajukan serta tunda kematian sesaatpun ketika Allah sudah memutuskan waktunya.

لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ فَإِذَا جَاءَ أَجَلُهُم�’ لَا يَس�’تَأ�’خِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَس�’تَق�’دِمُونَ


Setiap- umat mempunyai batas masa; jadi jika telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya walaupun sesaatpun dan tidak dapat (juga) didahulukan. (QS. Al A'raf: 34)

نَف�’عًا إِلَّا مَا شَاءَ اللَّهُ لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ إِذَا جَاءَ أَجَلُهُم�’ فَلَا يَس�’تَأ�’خِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَس�’تَق�’دِمُونَ Katakanlah: "Aku tidak berkuasa mendatangkan kemudaratan dan tidak (juga) faedah pada diriku, namun apa yang dikehendaki Allah". Semasing umat mempunyai ajal. Jika telah datang ajal mereka, jadi mereka tak dapat mengundurkannya walaupun sesaatpun dan tidak (juga) mengutamakan (nya). (QS. Yunus: 49)


 وَلَن�’ يُؤَخِّرَ اللَّهُ نَف�’سًا إِذَا جَاءَ أَجَلُهَا وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَع�’مَلُونَ 
 Serta Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila sudah datang saat kematiannya. Serta Allah Maha Tahu apa yang anda kerjakan. (QS. Al Munafiqun: 11)

Bahkan juga walaupun Malaikat Maut iba juga, hal sejenis itu takkan tunda kematian yang telah dijadualkan oleh Allah Subhanahu wa Ta'la.


 Tetapi, kita juga tidak boleh begitu takut dengan hari esok anak-anak serta keturunan kita. Mereka hidup, membesar dan tidaklah kerana kita tetapi atas kehendak Allah Subhanahu wa Ta'ala. Seperti cerita di atas, walaupun ditinggal oleh ibu bapanya walau, Allah yang bakal bikin perlindungan mereka

Yang jadi butuh kita buat persiapan serta lebih kita cermati yaitu bekal kita hadapi kematian. Siapkah kita hadapi alam barzakh. Siapkah kita hadapi hari kebangkita. Siapkah kita hadapi yaumul hisab saat semua amal kita dibuka dihadapan semua makhluk. Sudahkah kita fikirkan, jika Malaikat Maut datang melalui langkah mendadak pada kita, di mana tempat tinggal kita kelak; syurga atau neraka?

 https://www.facebook.com/208694619607984/photos/a.208731059604340.1073741828.208694619607984/212190655925047/?type=3&theaterLabels: kisah

TERIMA KASIH SUDI BACA Kisah Malaikat Izrail Menangis Ketika Mencabut Nyawa Seorang Wanita . TOLONG SHARE...!

https://telegram.me/joinchat/C6A73gqgSPgew3r9ovpDxg Chat Conversation EndBack To Top