Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Ibu Bapa Bunuh Diri Kerana Hutang Anak, Sempat Tinggalkan Nota Pilu

Ibu Bapa Bunuh Diri Kerana Hutang Anak, Tinggalkan Nota Pilu | Persoalan ekonomi rumah tangga diduga menjadi latar belakang tindakan nekad pasangan suami isteri Hartono dan Sulistyawati melakukan bunuh diri bersama. pasangan itu ditemui tewas dalam kedudukan berpelukan selepas meminum racun mirip adegan filem Romeo and Juliet, Kamis (11/8/2016).

Walaupun hartono seorang guru yang sudah bersara, namun Hartono masih mempunyai tanggungan hutang di beberapa tempat. Tetapi yang mempunyai hutang bukan dirinya, tetapi anak-anaknya.

"Informasinya rumah yang sekarang diduduki baru dijual untuk menutup hutang hutang anaknya. Tapi yang punya, "kata Ny Rumi, warga setempat kepada pemberita.

Berapa tanggungan hutangnya tidak ada yang tahu kerana Hartono memang tidak pernah menceritakan kepada warga. Namun ada warga yang menjadi rakan hartono mengetaui hal itu.

Dari penjelasan warga sekitar rumahnya yang saat ini di duduki juga sudah dijual untuk menutup hutang. Lilitan hutang inilah yang diduga mencetuskan persoalan ekonomi keluarganya.

Pasangan ini mempunyai dua anak, namun tidak tinggal serumah kerana anaknya sudah berumah tangga.Sehingga dalam kehidupan seharian, Hartono dan Sulis tinggal berdua.

Sunardi (55) salah satu warga yang ditemui menyebutkan, sebenarnya keluarga Hartono dalam kehidupan seharian biasa-biasa saja.Sehingga warga terkejut dengan penemuan dua mayat dalam berpelukan di bawah pokok buluh.

"Orangnya sehari-hari biasa saja, tapi agak tertutup kerana jarang bergaul dengan warga lain. Sehingga persoalan apa yang dialami tidak ada yang tahu, "ungkapnya.


oi

Berkaitan persoalan ekonomi boleh jadi menjadi salah satu penyebabnya. "Yang namanya keperluan rumah tangga kan tidak ada habisnya," ujarnya.

Sementara Andri, keluarga almarhum semasa ditemui menyebutkan tidak mengetahui punca bapa dan ibu saudaranya itu mengakhiri hidupnya dengan bunuh diri.

Dalam pada masa yang sama, mangsa meninggalkan sebuah nota berkait hutang piutang, kanak-kanak, dalam surat itu menjelaskan bahawa mereka meninggalkan sejumlah harta yang mungkin boleh membayar sedikit hutang anaknya dan berpesan bahawa jasad mereka dikebumikan dalam liang lahad yang sama.

Pihak polis yang menyiasat kes AKP Muklason Menjelaskan motif bunuh diri pasangan suami isteri itu adalah kerana malu anak anaknya banyak hutang.-eberita.orghttps://www.facebook.com/208694619607984/photos/a.208731059604340.1073741828.208694619607984/212190655925047/?type=3&theaterLabels: kisah

TERIMA KASIH SUDI BACA Ibu Bapa Bunuh Diri Kerana Hutang Anak, Sempat Tinggalkan Nota Pilu. TOLONG SHARE...!

https://telegram.me/joinchat/C6A73gqgSPgew3r9ovpDxg Chat Conversation EndBack To Top