Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Hadi Awang Seru Umat Islam Bersatu Syiah, Ini Jawapan Makan Dalam Ustazah Dayana

PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam bermazhab Sunni dan Syiah di seluruh dunia kembali bersatu dengan mencontohi hubungan erat ulama kedua-dua mazhab itu suatu ketika dulu.

Hadi yang juga naib presiden Persatuan Ulama Sedunia berkata ulama terkemuka Sunni dan Syiah zaman dulu bersatu menentang pemerintahan zalim pada zaman masing-masing.“Imam Abu Hanifah di penjara bersama Imam Jaafar al-Sadiq. Imam Syafie pula diheret bersama Imam Ziad kerana menentang kezaliman khalifah pada zaman mereka. Ini menunjukkan betapa Sunni dan Syiah boleh bersatu.

“Ulama Sunni dan Syiah sepakat bersedih dan mengutuk pembunuhan Husain, cucu kesayangan Rasulullah yang disebut sebagai Penghulu Pemuda di Syurga yang dibunuh syahid di Karbala,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baru-baru ini, pihak berkuasa agama baru-baru ini membuat 2 tangkapan terhadap penganut mazhab Syiah yang mengadakan sambutan sempena memperingati kematian Husain pada Hari Asyura.

Majlis Agama Islam Melaka (Maim) menahan 2 lelaki warga tempatan ketika sedang membuat persiapan menyambut hari Asyura 2 hari lalu, manakala Majlis Agama Islam Selangor menyerbu majlis sambutan yang diadakan 50 penganut Syiah warga Pakistan semalam.

Hadi berkata beliau kecewa kerana keadaan jauh berubah dengan zaman sebelum ini apabila golongan Sunni dan Syiah kini saling bermusuhan dan lebih malang ia seperti disokong agamawan kedua-dua pihak.

“Dikeluarkan fatwa daripada kalangan ulama di negara masing-masing, hujahnya ialah mazhab Sunni yang wajib melawan Syiah dan di pihak Syiah pula wajib melawan Sunni.

“Barangkali, zaman kini sudah berubah, kiblat sembahyangnya lain dan kiblat politik dan ekonominya lain pula,” katanya sambil membayangkan pengaruh luar yang turut menjadi faktor perpecahan mazhab itu.

Beliau secara khusus menyebut Iran, negara majoriti Syiah yang mula dianggap musuh sebaik selepas Revolusi 1979 diketuai Imam Khomeini menumbangkan pemerintahan Shah Iran.

“Selepas revolusi, Iran dianggap musuh yang sesat bahkan ada menamakannya Majusi selepas memutuskan hubungan dengan Israel. Rakyat Iran diharamkan menunaikan haji di Mekah, hanya layak menyertai Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan tilawah Al-Quran saja,” katanya.

Walaupun tidak menyebut mana-mana nama, kenyataan itu dipercayai ditujukan kepada Mufti Besar Arab Saudi Sheikh Abdulaziz Al-Sheikh yang dilaporkan melabel Iran sebagai “anak Majusi”, ekoran kritikan pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei yang mendakwa negara itu gagal menjamin keselamatan jemaah haji.

Buat kali pertama untuk tempoh 3 dekad, warga Iran tidak dapat menyertai musim haji tahun ini selepas kedua-dua negara gagal mencapai kata sepakat dalam hal keselamatan dan logistik.petikan : freemalaysiatoday.com

namun baru-baru ini ustazah dayana telah memberikan komen terhadap kenyataan hadi awang tersebut dengan statusnya :


Syiah dapat menyelinap masuk dalam komuniti parti politik,sufi,tarekat,muktazilah,asyairah,jahmiyah.Tapi syiah tidak sesekali dapat menyelinap masuk di dalam jemaah salafusoleh,ahlul hadith.

Kerana jejak langkah syiah dapat dihidu dengan mudah walaupun mereka bertaqiyah.Ahlul hadith tidak mudah untuk ditipu kerana pegangan mereka adalah qalallah wa qala rasul.

Rujukan syiah bukan Quran dan sunnah.Mereka ada rujukan mereka tersendiri.
Setiap pendapat ulama yang bercanggah dengan Quran dan Sunnah wajib ditolak.
Tapi syiah rela bercanggah dengan Quran dan Sunnah asalkan tidak bercanggah dengan ulama merekaSyiah selamanya tidak akan bersatu dengan ahli sunnah wal jamaah.

Hanya sufi,asyairah,tarekat,muktazilah,jahmiyah saja yang akan bersatu dengan mereka.Yang haq tidak akan bersatu dengan yang bathil.Yang nak bersatu dengan syiah adalah mereka yang dungu.Mereka belum kenal syiah.https://www.facebook.com/208694619607984/photos/a.208731059604340.1073741828.208694619607984/212190655925047/?type=3&theaterLabels: semasa

TERIMA KASIH SUDI BACA Hadi Awang Seru Umat Islam Bersatu Syiah, Ini Jawapan Makan Dalam Ustazah Dayana . TOLONG SHARE...!

https://telegram.me/joinchat/C6A73gqgSPgew3r9ovpDxg Chat Conversation EndBack To Top