Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Doktor Pakar Mendedahkan Penggunakan Bedak Johnson Baby Boleh Mengakibatkan Kanser Pada Bayi Dan Wanita

Bedak bayi sudah lama digunakan para ibu untuk merawat bayinya dari gatal dan alahan kulit lain. Bahkan bedak bayi juga sering digunakan oleh para ibu untuk wajah mereka sendiri dan bahagian tubuh yang lain. Para wanita beranggapan bahawa memakai bedak bayi membuat kulit mereka lebih lembut dan kelihatan cerah.

jika anda seorang ibu atau gadis yang hingga saat ini masih sering memakai bedak bayi dengan jenama Johnson seperti pada gambar diatas, mungkin sekarang ini waktunya anda stop dan mula fikirkan kesannya.

 Untuk diketahui bahawa bedak bayi dengan jenama Johnson ini boleh meningkatkan risiko kanser sehingga 30 peratus.

Dr. Daniel Cramer, seorang epidemiologist Amerika menyatakan bahawa sekurang-kurangnya ada 10,000 wanita yang menderita kanser ovari yang disebabkan oleh pemakaian bedak bayi yang rutin selama bertahun-tahun.

fakta Mengejutkan

Pada awal 1982, sebuah kajian menunjukkan hubungan antara penggunaan bedak bayi dan risiko kanser ovari. Hasilnya didapati bahawa wanita yang menggunakan serbuk bedak risiko 300 kali ganda terdedah kepada kanser.


Penemuan ini begitu mengejutkan sehingga media arus perdana sekelas New York Times pun melalui headlinenya meminta syarikat besar Johnson untuk mendedahkan kebenaran di balik produk mereka.

Jika saat ini di rumah anda masih ada botol bekas bedak Johnson, cubalah semak dan baca peringatan yang tertulis pada botol bedak tersebut.

Disana jelas-jelas Johnson telah memberi amaran agar jangan sampai bedak tersebut mengenai mata dan dihidu oleh kita. Hal ini kerana bedak tersebut mengandungi zarah yang mampu bertahan melekat di kulit anda sehingga bertahun-tahun dan kemudian merayap sampai ke ovari.


 Selain itu bedak ini juga menyebabkan keradangan dan merupakan pencetus kuat tumbuhnya sel-sel kanser.

Sebenarnya pihak Johnson telah menyedari fakta ini hasil kajian di tahun 1982 tersebut menghentak awam. Namun sanyangnya untuk alasan komersil mereka tak pernah menyenaraikan kesan sampingan penggunaan produk pada pelanggan produk bedak bayi tersebut.

Kesan buruk Bedak Johnson Pada Bayi


Pemakaian bedak Johnson pada bayi anda mungkin mempunyai kesan lebih buruk daripada menggunakannya pada diri anda sendiri. The American Academy of Pediatrics memberi amaran kepada orang tua untuk tidak menggunakan bedak bayi serbuk jenis ini. Mineral yang ada pada bedak sangat mudah terbawa-bawa udara hingga dihidu oleh bayi, menyebabkan membran mukus mereka mengering.


 Jika tersedut, bayi anda akan sukar bernafas dan boleh menyebabkan bunyi berdehit pada bayi. Beberapa kes radang paru-paru yang menimpa bayi setelah diterokai juga akibat penggunaan jenis bedak ini, dan sangat disayangkan pihak Johnson tidak memberikan amaran yang cukup pada bungkusan produknya.

alternatif selamat

Untuk bayi, pengganti terbaik adalah petroleum jelly khusus bayi yang sesuai untuk rawatan kulitnya. Adapun orang dewasa, kami syorkan menggunakan bedak berasaskan tepung jagung yang lebih natural dan tentunya tak kalah khasiatnya dalam melembutkan kulit anda.

Jadi bagi anda yang hingga saat ini masih menggunakan bedak bayi bermerkJohnson and Johnson sebaiknya beralihlah ke bedak lain yang lebih mesra pada kesihatan anda.https://www.facebook.com/208694619607984/photos/a.208731059604340.1073741828.208694619607984/212190655925047/?type=3&theaterLabels: kesihatan

TERIMA KASIH SUDI BACA Doktor Pakar Mendedahkan Penggunakan Bedak Johnson Baby Boleh Mengakibatkan Kanser Pada Bayi Dan Wanita. TOLONG SHARE...!

https://telegram.me/joinchat/C6A73gqgSPgew3r9ovpDxg Chat Conversation EndBack To Top